fbpx

3 tips om succesvol te ondernemen in de elektriciteitssector

Ontdek onze praktische tips om gemakkelijk en efficiënt te ondernemen.
Blog - 3 tips om te ondernemen - ELOYA

“Hoe moet ik succesvol ondernemen?”, een vraag die elke ondernemer zich wel ooit heeft gesteld. ELOYA streeft ernaar om van uw ondernemersverhaal een succes te maken met een handvol praktische tips. Deze tips vormen geen vaste leidraad, maar ze helpen u op weg om gemakkelijker te ondernemen.

1. Timemanagement en planning

Efficiënt omgaan met uw tijd is een cruciaal onderdeel om succesvol te ondernemen. Een goed tijdsbeheer, is meer dan een agenda volplannen met afspraken.

Ten eerste moet u zelf genoeg tijd voorzien voor de administratie van uw eigen onderneming om afspraken vast te leggen, offertes voor te bereiden, facturen op te maken, post te behandelen, enz. Houd bijvoorbeeld altijd maandag en donderdag een vast uur vrij om deze zaken in orde te brengen.

Ten tweede is het belangrijk dat u duidelijke afspraken met uw klanten en geen onmogelijke beloftes maakt. Dit lijkt in eerste instantie vanzelfsprekend, maar we zien het nog te vaak misgaan! Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden:

  • Leg geen afspraken vast die te kort op elkaar volgen, maar houd genoeg tijd vrij in geval van een vertraging. U wilt in geen geval een sneeuwbaleffect creëren van laattijdige afspraken.
  • Houd rekening met de tijd om bepaalde zaken voor te bereiden en om u te verplaatsen (spitsuren).
  • Vraag altijd alle contactgegevens op van uw klant. Zo kunt u op voorhand nog een herinnering sturen, iets laten weten als u te laat komt, tegenslag(en) melden die tijd in beslag nemen, enz.
  • Neem voldoende marge bij de tijdsplanning van de werken.

Ten derde kunnen administratieve pakketten u helpen om tijd én geld te besparen. Deze pakketten lijken relatief duur, maar ze besparen u gemakkelijk twee uur per week!

Download nu (exclusief voor ELOYA-leden)een uitgebreid artikel waar we dieper ingaan op deze tips, en korte artikels over de cashflow en het belang van een goede planningU vindt deze informatie in de sectie ‘Ondernemen’.

2. Organisatie

Hoe kun je consistent en gemakkelijk ondernemen als je geen plek hebt die daarvoor voorzien is? Deze ruimte moet niet alleen ruim genoeg zijn zodat u comfortabel de administratie in orde kunt brengen. Het moet een georganiseerde plek zijn met de nodige structuur en vaste plaatsen om al het papierwerk in orde te brengen. Houd bijvoorbeeld vaste plaatsen voor binnenkomende post en uitgaande post. Nog belangrijker, voorzie aparte kasten en mappen voor uw klanten, leveranciers, facturen en boekhouding, enz.

Daarnaast moet ook uw bedrijfsvoertuig georganiseerd zijn. Niemand vindt het leuk om losse, rondslingerende documenten te zien in een voertuig. Laat uw voertuig inrichten met een gestructureerde opbergruimte zodat u al uw papieren makkelijk terugvindt. Deze investering gaat niet alleen jaren mee, u verspilt ook geen tijd meer met het zoeken van papier. Zo verdient u uw investering snel terug, en zorgt u voor een aangenamere werkomgeving. Minder frustratie en stress!

Bovendien moet u ook uw stock goed beheren. Enorm veel geld wordt kwijtgespeeld aan verdwenen materiaal en dus niet-gefactureerd materiaal. Zorg ervoor dat u goed bijhoudt, welke materialen u nodig heeft én gebruikt voor de werken bij uw klant. Hierna gaat u op de werf rond en controleert u welke materialen er effectief gebruikt zijn geweest. Hierop weet u meteen wat u verwerkt heeft en kunt eventueel nog materiaal bijbestellen.

3. Attitude

Naast de praktische kant van ondernemen, spelen ook uw attitude en uw sociale vaardigheden een grote rol.

Wat goed is, kost tijd. Iets kwaliteitsvol uitvoeren kost in de meeste gevallen tijd. U wilt in geen enkel geval een klant teleurstellen met werken die niet goed zijn uitgevoerd wegens tijdgebrek. Op die manier verspilt u de tijd van uw klant én uzelf.

Vervolgens is steeds op tijd komen een krachtige manier om respect te tonen voor uw klanten. Door steeds op tijd te komen, creëert u een vertrouwensband en toont u dat de werken goed georganiseerd zijn. Als u niet op tijd kan komen, verwittig dan altijd uw klant om hem/haar gerust te stellen.

Bij ELOYA krijgen we nog vaak vragen binnen over wanbetalers en prijsoffertes. In deze blogartikel gaan we dieper in op deze thema’s.

ELOYA-leden krijgen exclusief toegang tot een uitgebreid artikel waar we dieper ingaan op deze tips, en korte artikels over de cashflow en het belang van een goede planning.U vindt deze informatie in de sectie ‘Ondernemen’.

Dit wil je zeker ook lezen

BTW Gids – Beroep doen op andere aannemers: Eenmanszaak

Kom hier meer te weten over beroep doen op andere aannemers (zelfstandigen)

BTW Gids – Beroep doen op andere aannemers: Ondernemingen

Kom hier meer te weten over beroep doen op andere aannemers (ondernemingen)

Verlaagd tarief van 6% voor werken aan privéwoningen van minstens 10 jaar oud

Kom hier meer te weten over het verlaagd tarief.

Een initiatief van ELOYA

Jij wil starten als elektrcien? Zet die boeiende stap in alle vertrouwen. Want bij Eloya kennen we het antwoord op elke vraag die jij je stelt.