fbpx

De belangrijkste uitrusting voor de persoonlijke bescherming van een elektricien

Ontdek de belangrijkste persoonlijke beschermingsmiddelen voor elektriciens zodat je veilig aan de slag kan gaan.
Blog - Persoonlijke bescherming elektricien - ELOYA

In onze sector moet veiligheid altijd een prioriteit zijn. Als werkgever ben je verplicht om risico’s op te sporen en preventiemaatregelen te nemen om de kans op ongevallen te minimaliseren. Maar je bent ook verplicht om persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) gratis te voorzien als deze maatregelen niet voldoende zijn. De PBM moeten ook voldoen aan bepaalde vereisten. Zo moeten PBM:

– Beantwoorden aan de omstandigheden op de arbeidsplaats;
– Afgestemd zijn op de vereisten m.b.t. ergonomie, comfort en gezondheid van de drager;
– Geschikt zijn voor de drager;
– Op elkaar afgestemd zijn indien ze tegelijkertijd worden gedragen.

Download nu (exclusief voor ELOYA-leden): een samenvattend artikel rond PBM met algemene bepalingen, sancties, normen en aanbevelingen.

Welke persoonlijke beschermingsmiddelen moet je gebruiken?

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste uitrusting voor de persoonlijke bescherming van een elektricien en de bijbehorende normen.

Helm en gelaatsscherm

De helm met een gelaatsscherm (uit polycarbonaat) is een betrouwbaar beschermingsmiddel wanneer metaaldeeltjes in fusie wegschieten bij een kortsluiting. De helm met halsdekker beschermt de hals in geval van een elektrische boog (normen EN397 + EN50365). Hierbij is het cruciaal om ook een vizier te hangen aan de helm (normen EN166 t.e.m. EN170).

Kleding

Als elektricien moet je een beschermende jas hebben waarin je kan manoeuvreren (norm IEC61482-2). Bovendien moet je kleding vermijden met nylon en metalen ritsen. Draag enkel kleding gemaakt van katoen of linnen, en als het kan met drukknopjes. Deze beperken de stroomweg.

Handschoenen

Latex handschoenen voor elektriciens (normen EN60903 + IEC60903) zijn van onschatbare waarde. Een mechanische bescherming verzekeren? Gebruik ook bovenhandschoenen van leder. In geval van kortsluiting verhinderen alleen lederen bovenhandschoenen dat latexhandschoenen smelten door de hoge temperatuur en zich solderen aan de huid.

Daarnaast onderscheiden we verschillende soorten handschoenen:
– Handschoenen met een dikte van 1 mm voor BT
– Handschoenen met een dikte van 2 mm voor 20 kV
– Handschoenen met een dikte van 2,5 mm voor 30 kV.

Verifieer altijd of handschoenen conform zijn aan de CEI 903 en controleer regelmatig of handschoenen goed zijn verzegeld. Er mag in geen enkel geval lucht ontsnappen. Door de manchet te plooien en door de handschoenen op zichzelf te draaien, kun je nagaan of er lucht ontsnapt.

Wil je de handschoenen reinigen? Was ze dan met zeepachtig water, gebruik nooit een solvent of oplosmiddel!

Schoenen

Veiligheidsschoenen moeten je beschermen tegen elektrisch gevaar. Zorg ervoor dat je schoenen hebt met een hoog elektrische weerstand. Voor een hoger comfort bij buitenwerken zijn rubberen geïsoleerde laarzen een vaak gekozen optie.

Isolerende stok

Alle isolerende stokken hebben een vervaardigingsdatum, serienummer en sticker waarop het gebruik ervan duidelijk wordt uitgelegd (bv. binnen, buiten, spanning, enz.). Vermijd isolerende stokken met een (antislip)grip. Na een paar keer zal het latex van isolatiehandschoenen zich innestelen in de grip en is het zeer moeilijk om het eruit te krijgen.

De isolerende reddingstok is een betrouwbaar beschermingsmiddel met een hoog veiligheidscoëfficiënt. Het wordt gebruikt om een gewonde weg te halen die zich dicht bij een actieve geleider bevindt. Daarnaast heb je ook aardingsstokken of andere isolerende stokken voor bijvoorbeeld telescopische spanningsopsporing. Verder is het belangrijk om isolerende stokken goed te onderhouden door ze regelmatig te wassen. Na het wassen, omhul je de stokken met silicone met een zachte doek.

Isolerend tapijt

Isolerend tapijt (norm CEI1111) is het meest betrouwbare beschermingsmiddel, omdat het niet geplaatst moet worden en iedereen beschermt die erop staat.

Isolerende kruk

De isolerende kruk (norm NBN 761.01) wordt in praktijk weinig gebruikt en beschermt slechts één persoon tegelijkertijd. Toch blijft de isolerende kruk zeer nuttig! Het is een zeer effectief isolatie-element voor een lage kost.

En onthoud: het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen is verplicht voor iedereen die aan een elektrische installatie werkt! Laat niks aan het toeval over, en bescherm jezelf te allen tijde!

ELOYA-leden krijgen exclusief toegang tot een samenvattend artikel rond PBM met algemene bepalingen, sancties, normen en aanbevelingen.

Dit wil je zeker ook lezen

BTW Gids – Beroep doen op andere aannemers: Eenmanszaak

Kom hier meer te weten over beroep doen op andere aannemers (zelfstandigen)

BTW Gids – Beroep doen op andere aannemers: Ondernemingen

Kom hier meer te weten over beroep doen op andere aannemers (ondernemingen)

Verlaagd tarief van 6% voor werken aan privéwoningen van minstens 10 jaar oud

Kom hier meer te weten over het verlaagd tarief.

Een initiatief van ELOYA

Jij wil starten als elektrcien? Zet die boeiende stap in alle vertrouwen. Want bij Eloya kennen we het antwoord op elke vraag die jij je stelt.