fbpx

AREI – het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties

Het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties, of AREI, bevat de wettelijke voorschriften waaraan elektrische installaties moeten voldoen.
AREI - Algemeen Reglement Elektrische Installaties

Sinds 1 juni 2020 is het nieuwe AREI onderverdeeld in 3 thematische boeken:

  1. Installaties op laagspanning en op zeer lage spanning
  2. Installaties op hoogspanning
  3. Installaties voor transmissie en distributie van elektrische energie

Belang van het nieuw AREI

Nieuwe installaties moeten sinds 1 juni 2020 voldoen aan de voorschriften van het nieuw AREI. Binnen de sector was er veel vraag om het AREI te herzien. Het oud AREI was al van toepassing sinds 1981 en heeft dus 40 jaar dienstgedaan binnen de sector. Omdat het oud AREI al zo lang verankerd was, bracht het een paar structurele problemen met zich mee.

Eén van de problemen was dat het oud AREI niet volledig overeenkwam met de huidige Europese wetgeving. Verder werden de voorbije 40 jaar nieuwe artikels toegevoegd aan het oud AREI, waardoor er op een bepaald punt voorschriften waren die elkaar tegenspraken. Bovendien is de technologische wereld ook verder blijven evolueren, waardoor sommige zaken binnen het oud AREI verouderd waren en niet helemaal van toepassing waren.

Download nu: het AREI Boek 1 (installaties op laagspanning en op zeer lage spanning), Boek 2 (installaties op hoogspanning), Boek 3 (installaties voor transmissie en distributie van elektrische energie) en Bijlage 4 concordantietabellen. Concordantietabellen geven weer welke oude bepalingen overeenstemmen met nieuwe bepalingen. Zo kunt u de huidige wettelijke voorschriften makkelijk en efficiënt terugvinden.

Exclusief voor ELOYA-leden: nieuwe richtlijnen voor elektrische installaties (eerste link op de pagina).

Doel van het nieuw AREI

Elektriciteit is in ons dagelijks leven onmisbaar, maar het blijft van cruciaal belang dat onze elektrische installaties veilig blijven. Een defect kan een stroomstoring veroorzaken, of in het ergste geval een dodelijk ongeval veroorzaken zoals een brand of elektrocutie.

Het doel van het AREI is om ongevallen te vermijden door elektrische installaties te laten keuren met wettelijke voorschriften die hierin staan. Zo mag een elektrische installatie niet gebruikt worden, als het niet gekeurd is volgens het AREI.

Niet elke elektricien mag zomaar een AREI-keuring uitvoeren. Hiervoor er zijn specifieke en erkende controleorganismen voor aangeduid. De volledige lijst van erkende controleorganismen kan je hier vinden.

Wil je graag weten wat het AREI allemaal inhoudt?

Krijg toegang tot: het AREI Boek 1 (installaties op laagspanning en op zeer lage spanning), Boek 2 (installaties op hoogspanning), Boek 3 (installaties voor transmissie en distributie van elektrische energie) en Bijlage 4 concordantietabellen. Concordantietabellen geven weer welke oude bepalingen overeenstemmen met nieuwe bepalingen. Zo kunt u de huidige wettelijke voorschriften makkelijk en efficiënt terugvinden.

ELOYA-leden krijgen exclusief toegang tot: nieuwe richtlijnen voor elektrische installaties (eerste link op de pagina).

Dit wil je zeker ook lezen

BTW Gids – Beroep doen op andere aannemers: Eenmanszaak

Kom hier meer te weten over beroep doen op andere aannemers (zelfstandigen)

BTW Gids – Beroep doen op andere aannemers: Ondernemingen

Kom hier meer te weten over beroep doen op andere aannemers (ondernemingen)

Verlaagd tarief van 6% voor werken aan privéwoningen van minstens 10 jaar oud

Kom hier meer te weten over het verlaagd tarief.

Een initiatief van ELOYA

Jij wil starten als elektrcien? Zet die boeiende stap in alle vertrouwen. Want bij Eloya kennen we het antwoord op elke vraag die jij je stelt.